Almere Oosterwold

Almere, Nederland (@MVRDV)

Projectgegevens

Het MVRDV project Almere Oosterwold 'Vrijland' is een voorstel gebaseerd op volledige vrijheid waar je je eigen leefruimte kunt bepalen. Vrijland viert individuele wensen: je kunt bouwen wat je wilt, in elke mogelijke vorm, je beslist zelf hoe je je ruimte gebruikt en hoe je je moet gedragen. Het principe is simpel: "Je kunt (bijna) alles doen wat je wilt, maar je moet alles zelf regelen."

Jeroen Zuidgeest had de leiding over de ontwerpontwikkeling en projectmanagement bij MVRDV.

Het idee is om een ​​masterplan te ontwikkelen dat wordt aangedreven door de collectieve intelligentie en creativiteit van de toekomstige gemeenschap. Door stap voor stap initiatieven te ontwikkelen, zal het gebied de bestaande situatie geleidelijk veranderen in een divers woon- en werklandschap. Er worden grenzen gesteld aan het behoud van het landelijke karakter van het gebied: 59% zal worden ontwikkeld als stadslandbouw, 18% bouwoppervlakte, 8% wegen, 13% openbaar groen en 2% water. Gebaseerd op de bestaande kwaliteiten en omstandigheden - wegen, windmolens, waterkanalen, bosruggen, gebouwen en het leidingsysteem - groeit het volgens evolutionaire principes. Vrijland ontwikkelt zich als een rijke verzameling van originaliteit waar alles mogelijk is, en waar geavanceerde stedelijke planning ook erg basic is.

Maar vrijheid gaat ook hand in hand met verantwoordelijkheden. Natuurlijk valt Vrijland niet buiten de wet en is het gebaseerd op gezond verstand: je kunt doen wat je wilt, zolang het anderen niet schaadt. Door niet alleen je eigen perceel te ontwikkelen, maar ook alle benodigde componenten eromheen, inclusief infrastructuur, energievoorziening, afvalverwerking, wateropslag en openbare parken, bouw je niet alleen je eigen huis, maar draag je ook bij aan de ontwikkeling van jouw buurt en jouw deel van de stad.

De strategie voor Oosterwold is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Almere en de Rijksdienst voor Vastgoedontwikkeling en maakt deel uit van de richtingsvisie Almere 2030. De ontwikkelingsstrategie zal de transformatie van een gebied van 43 km2 begeleiden.

Architect MVRDV Opdrachtgever Werkmaatschappij Almere Oosterwold/Gemeente Almere Programma Masterplan met stadslandbouw, woningen, werkruimten, stedelijk programma en -voorzieningen, natuur Omvang 43 km² Jaar 2011 - ongoing Status In uitvoering Landschap DLG Niels Hofstra Infrastructuur, energie en sanering Grontmij: Alex Hekman, Martin de Jonge, Jasper Groebe Advies stadslandbouw Wageningen Universiteit: Jan Eelco Jansma Copyright MVRDV