Blok 7+8: Fijn wonen voor kleine huishoudens met veel collectieve voorzieningen

Twee woongebouwen als onderdeel van nieuwe stadswijk District U, Vlaardingen (NL)

Projectgegevens

In Vlaardingen verrijst de komende jaren nieuwe stadswijk District U. Als onderdeel van het masterplan ontwierpen we twee woongebouwen voor kleine huishoudens met bijzondere aandacht voor collectieve voorzieningen. Het één focust zich vooral op starters, het ander meer op senioren. Dichtbij de binnenstad, het Maaspark en het openbaar vervoer, en met uitzicht op de rivier.

Er is een groot gezamenlijk dakterras met ruimte voor grotere etentjes of feestjes. De begane grond heeft een ruime, lichte entree waar bewoners activiteiten of evenementjes kunnen organiseren, een wasruimte en natuurlijk een gedeelde fietsenstalling. Deze collectieve voorzieningen zijn bedoeld als 'verlengstuk' van je appartement, waar je makkelijk met je buren in contact komt.

Het ontwerp gaat uit van kwaliteiten op drie schalen:

  1. Fijne woningen: licht, intiem, goed ingedeeld
  2. Collectieve insteek van het gebouw: delen wat kan, scheiden wat moet
  3. Logisch passend in de buurt: de begane grond is verbonden met de omgeving, met margezones, grote ramen en deuren die open kunnen, zicht op wat er binnen en buiten gebeurt en informele, groene pleintjes voor de deur.
Rol Architect & programmist Opdrachtgever Samenwerking Vlaardingen Woningstichting Programma ca. 150 woningen met collectieve faciliteiten Jaar 2021-heden Status VO In samenwerking met Pieters Bouwtechniek Delft - constructie Nelissen - bouwfysica en installaties IQ Bouwkostenadvies - bouwkostenadvies Team Studio for New Realities Riemer Postma Jeroen Zuidgeest Léon Silderhuis Carolina Esteves