De Brug: van D(istrict U) naar E(iland van Speyk)

Concept voor tijdelijke brug in Vlaardingen

Projectgegevens

Met het concept voor De Brug zochten we samen met de KWartiermakers (de mensen achter het Stadsstrand Vlaardingen) en Dutch Steigers naar een manier om Vlaardingers naar de rivier te brengen en de nieuwe ontwikkelingen in de Rivierzone met elkaar te verbinden.

2023 markeert het 750-jarig bestaan van Vlaardingen. De stad grijpt dit bijzondere jubileum aan om via sport, cultuur, kunst, erfgoed en andere maatschappelijke initiatieven de Vlaardingers actief met elkaar in contact te brengen en samen te werken aan een mooie stad. Er gebeurt de laatste jaren veel - niet alleen in de bestaande stad, maar zeker ook in de Rivierzone.

Vlaardingen heeft zich historisch gezien nooit aan de rivier geprofileerd door de fysieke barrières van spoor, dijk en wegen, waarbij het stadscentrum zich ten noorden van de spoorlijn ontwikkelde en ten zuiden een industrieel gebied ontstond. Met de ontwikkeling van de Rivierzone krijgt Vlaardingen er honderden nieuwe woningen en voorzieningen bij. Hier ontstaat aan de Nieuwe Maas langzaam maar zeker een nieuw deel van Vlaardingen, waarin stadswijk District U en Eiland van Speyk de stad een gezicht aan het water geven. Om de Vlaardingers alvast te laten kennismaken met deze plek en het toekomstig gebruik zichtbaar te maken, is de placemaking in District U en de Koningin Wilhelminahaven in volle gang.

Om de verschillende ontwikkelingen in de Rivierzone meer aan elkaar te koppelen, is er een wens voor een permanente brug tussen de Westhavenkade en de Oosthavenkade. Ter gelegenheid van Vlaardingen 750 kwamen de KWartiermakers daarom met het idee van een tijdelijke brug. Een plek die verbindt en nieuwsgierig maakt, gekoppeld aan een tijdelijk theater in de KW-haven. Een brug waar je niet alleen gemakkelijk overheen loopt, fietst of rolstoelt, maar ook een waar je omhoog klimt naar een uitkijktoren - voor een bijzonder panorama over stad en rivier.

Bekijk hier het programma van Vlaardingen 750!

Rol: Ruimtelijke visie en ontwerp Initiatief: KWartiermakers Input constructie en realisatie: Dutch Steigers Team Studio for New Realities Riemer Postma, Jeroen Zuidgeest, Marie Saladin