Almere Floriade 2022

Almere, Nederland (@MVRDV)

Projectgegevens

MVRDV's visie voor de Floriade 2022 definieert de contouren van een stad die letterlijk groen is, voorloper is in duurzaamheid en een strategische stedelijke operatie vormt. Een symbiotisch district met mensen, planten en dieren, waar voedsel en energie geproduceerd wordt. Een district dat zijn eigen water schoonmaakt, afval recyclet en zorgt voor biodiversiteit.

Jeroen Zuidgeest was verantwoordelijk voor het ontwerp- en projectmanagement bij MVRDV.

Als onderdeel van de ontwikkeling van 'Almere 2.0' beoogt de visie en het masterplan voor het Floriade district het stadscentrum van Almere uit te breiden. Dit gebied is gelegen tegenover het bestaande centrum en maakt het tussengelegen meer tot een centraal kenmerk van de stad dat de diverse buurten van deze jonge stad verbindt. Het voorstel toont een duurzame en milieuvriendelijke uitbreiding van het stadscentrum. In dit gebied zal de Floriade Wereldtuinbouwtentoonstelling plaatsvinden, als tussenstap en versneller voor de ontwikkeling van dit toekomstige district.

In Almere is de Floriade ontworpen volgens een geheel nieuwe aanpak. Een wijk die zowel letterlijk groen, milieuvriendelijk en duurzaam is. Die voedsel en energie produceert, zijn eigen water schoonmaakt, afval recyclet en een plek biedt waar biodiversiteit kan bloeien. En die een symbiotische relatie schept tussen mensen, planten en dieren om de oplossing(en) te testen en wereldwijde urgenties, die worden aangestuurd door snelle verstedelijking en groeiend verbruik van hulpbronnen, te demonstreren.

Almere Floriade zal worden ontwikkeld als een grid van tuinen op een gebied van 45ha, dat als sterk gedefinieerde vorm de barrière van de snelweg overbrugt en het noordelijke en zuidelijke deel van de stad met elkaar verbindt. Elk perceel zal gewijd zijn aan verschillende planten, om een ​​arboretum te creëren dat alfabetisch geordend is. De percelen bieden plaats aan een breed scala van verschillende programma's, van paviljoens tot woningen, kantoren en universiteiten, die worden geïntegreerd – en verborgen – in de tuinen. Bezoekers kunnen verblijven in een jasmijnhotel, zwemmen in een lelievijver en dineren in een rozentuin, en in de wijk staan woningen in boomgaarden, kantoren met beplanting en bamboeparken. De Expo en het nieuwe centrum zullen een groen, stedelijk district zijn dat voedsel en energie produceert, en dat zichtbaar maakt hoe planten elk aspect van ons dagelijks leven en stedelijke systemen kunnen verrijken.

Architect MVRDV Opdrachtgever Gemeente Almere Programma Stadsuitbreiding met Wereldtuinbouwtentoonstelling, (22.000m2/115 woningen), uitkijktoren, 30.000m2 hotel, universiteit (10.000m2), conferentiecentrum (12.000m2), diverse tentoonstellingspaviljoens (25.000m2) intelligente kassen (4.000m2), verzorgingstehuis (3.000m2), kindertentoonstelling, haven, bos, openluchttheater, camping en aanvullende faciliteiten (25.000m2) Omvang 45 hectare Jaar 2022 - ongoing Status Prijsvraag 1ste prijs, in uitvoering, opening 2022 Copyright MVRDV