Future Cities Forum Award 2022

Future Granton Waterfront: Edinburgh als kuststad

Strategic Plan and Development Framework, Edinburgh (Schotland)

Projectgegevens

Het Strategic Plan and Development Framework for Granton Waterfront, ten noorden van Edinburgh, stelt de Schotse hoofdstad voor als karakteristieke kuststad. Met de succesvolle transformatie van het huidige braakliggende terrein en de voormalige industriegronden ligt er een kans om de stad met het water te verbinden, en om aan te haken op lopende herontwikkelingen in de omgeving. Zo kan het gebied ontwikkelen en opbloeien tot een prettige nieuwe wijk voor Edinburgh, in samenwerking met de lokale gemeenschap en projectpartners.

Granton Waterfront, ten noorden van Edinburgh, staat al jaren hoog op de prioriteitenlijst als het gaat om regeneratie. Gedurende de afgelopen 20 jaar zijn er diverse masterplannen voor het gebied opgesteld en deels uitgevoerd. Een game-changer in maart 2018 was de aankoop van de voormalige gasfabriek in Granton, Forthquarter, door de gemeente Edinburgh. Dit verhoogde de gemeentelijke grondpositie in het gebied naar meer dan 120 hectare. Dit biedt kansen om een ​​gecoördineerde, door huisvesting geleide regeneratie van het gebied te realiseren en om de omliggende wijken hiervan te laten meeprofiteren.

Het Granton Waterfront-project strekt zich uit van de rand van Cramond in het westen tot Granton Harbour in het oosten. Het verbindt de omliggende communities van Pennywell, Muirhouse, Pilton, Royston, Wardieburn en Trinity. Het Strategic Development Framework zet strategieën en een visie uiteen die als leidraad dienen voor toekomstige ontwikkelingen. Het raamwerk biedt concrete ontwikkelprincipes en ontwerprichtlijnen, die enerzijds flexibel genoeg zijn om mee te bewegen met toekomstige ontwikkelingen en anderzijds robuust genoeg zijn om de overkoepelende visie voor het gebied te bewaren. Dit kader zal ook leiden tot buitenwettelijke planning richtlijnen. Dit zorgt ervoor dat bestaande en toekomstige bouwprojecten in het gebied onderling verbonden en duurzaam zijn.

Het ontwerpteam is momenteel bezig met het ontwerpen van een meer gedetailleerd plan voor het gebied – waarvan de gemeente Edinburgh het grootste deel van de grond bezit. De ambities voor dit plan zijn het opnieuw verbinden van de stad met de waterfront om een ​​unieke openbare bestemming te creëren. Nieuwe en diverse woningen, een nieuwe basisschool, zorginstellingen, winkel, zakelijke en creatieve ruimtes, verbonden met hoogwaardige openbare ruimte en veel groen, helpen allen om de stad opnieuw te verbinden met het waterfront en om een nieuwe bestemming te creëren.

Het gebied is ook de thuisbasis van het Edinburgh College, de National Museums of Scotland en de voorgestelde National Collections Facilities.

Het Strategic Development Framework beschouwt het gebied vanuit een groter stedelijk perspectief en plaatst de kustlijn en de wijk Granton in het hart van de regio en de Firth of Forth. Een reeks karakteristieke gebieden, gekoppeld aan overkoepelende ontwerp- en ontwikkelingsprincipes, reageren op het bestaande landschap, topografie en erfgoed om nieuwe en bestaande buurten met elkaar te verbinden.

Het project – een gezamenlijk voorstel van Collective Architecture (lead urban planning) en Studio for New Realities (strategisch advies) – biedt een geweldige kans om een ​​gezamenlijke aanpak te ontwikkelen voor de fysieke, sociale en economische regeneratie van Granton en de waterfront van Edinburgh. In december 2022 werd de transformatieve visie voor Edinburgh als karakteristieke kuststad bekroond met een Future Cities Forum Award in de categorie 'Master planning, regeneration & mixed-use':

Rol Strategisch advies Samenwerking Collective Architecture (lead urban planning) Opdrachtgever City of Edinburgh Programma Ruim 3.000 woningen, openbare voorzieningen, winkels, kantoren, recreatie Omvang 140 hectare Jaar 2018 - ongoing Status oplevering gepland in 2028-2033 Engineering Energie en nutsvoorzieningen Arup Engineering Kwantiteit supervisor Gardiner and Theobald Engineering Transport, overstromingen en ecologie AECOM Landschapsarchitect LUC