Groene Graaf Floris: regentuinen voor de buurt

Buurtinitiatief in Rotterdam, Nederland

Projectgegevens

De Graaf Florisstraat in Rotterdam wil natuurlijker, klimaatsensitiever en socialer worden. Om mee te helpen aan de noodzakelijke klimaatbestendigheid en vernatuurlijking van de stad en een bijdrage te leveren aan de woon- en ruimtelijke kwaliteit van deze unieke straat, is in 2018 een pilotproject gestart met een regentuin. Tegels eruit, planten erin, en het gebruik van water als ‘upgrade’ en aanleiding om fijne plekken te maken. Het initiatief sloeg aan en er zijn inmiddels nog vier regentuinen onderweg.

De vergroeningsoperatie van de Graaf Florisstraat ging van start met de pilot op de kruising in het midden van de straat. Hiervoor is één regenpijp afgekoppeld van het riool. Het water wordt opgevangen in een ton, stroomt zichtbaar over de tegels en wordt opgenomen in een grote, groene tuin. Een frisse pluk groen als spons, groot genoeg om een hoosbui aan te kunnen – en tegelijkertijd een fijne plek om te zitten, ontmoeten en spelen. Het is een prototype wat doorgezet kan worden in de rest van de straat en de wijk – altijd groen, soms om te spelen, soms met een bankje. Het is een aanzet voor verdere vergroening: een vervolg op de XL-geveltuinen.

Het project werd enthousiast ontvangen door de gemeente Rotterdam, wat heeft geleid tot een uitbouw van het aantal regentuinen. De nieuwe tuinen vormen straks een uitnodigende entree op de koppen van de straat en een afzoming van de parkeer- en fietszones. Hiermee dient het als voorbeeld voor de vergroening en opwaardering van andere straten in de stad.

1000 Regentonnen voor Middelland

In de wijk Middelland in Rotterdam West zet een speciaal gevormd team zich in voor duurzame projecten. Het project "1000 Regentonnen voor Middelland" is geïnspireerd door de regentuin, om dit na deze gerealiseerde pilot in de Graaf Florisstraat veel breder uit te zetten in de wijk en waterbuffering in de buurt aan te jagen. Door inkoop en installatie van regentonnen wijkbreed collectief te organiseren wordt dit voor iedereen – van instituten tot individuen – een veel makkelijkere stap om ook jouw regenpijp af te koppelen en bij te dragen aan het sluiten van een kringloop.

Studio for New Realities is voorstander en heeft ook een regenton aangeschaft. Ook een ton in de tuin? Vraag er hier een aan, en doe inspiratie op voor aanleg en beplanting van je eigen geveltuin.

Rol Ontwerp Samenwerking Frans Ziegler, Audrey Coert, Nienke Bouwhuis, Peter Reitsma Opdrachtgever Eigen initiatief Jaar 2018 – ongoing Status Tuin 1 – opgeleverd in 2019 Tuin 2 – oplevering in 2020