Grand Paris

Parijs, Frankrijk (@MVRDV)

Projectgegevens

MVRDV's uitgebreide onderzoeksproject definieert de nieuwe ruimtelijke agenda voor de stad, gebaseerd op de vastgestelde ambities en de verantwoordelijkheden die moeten worden genomen als hoofdstad van Frankrijk. De visie stelt een reeks van 17 grootschalige stedelijke interventies voor die gebaseerd zijn op een diepgaande analyse van het stedelijk weefsel, de cultuur, de toekomstige programmatische behoeften en de ruimtelijke mogelijkheden van de stad. "Pari(s) Plus Petit" is één van de tien voorstellen van internationale architectuur- en stedenbouwteams om de toekomst van de Franse hoofdstad en zijn enorme agglomeratie te onderzoeken en verbeelden, in opdracht van Nicolas Sarkozy.

Jeroen Zuidgeest was verantwoordelijk voor ontwerp en projectmanagement bij MVRDV.

"Pari(s) Plus" staat voor meer, door de stad compact te houden: meer ambitie, meer dichtheid, meer efficiëntie, meer ecologie en meer nabijheid. Het toekomstige Groter Parijs vereist een sterke combinatie van verantwoordelijkheid en ambitie om het concurrentievermogen van de stad te waarborgen en de aantrekkelijkheid ervan te vergroten. Het antwoord definieert de ruimtelijke agenda voor de stad, gebaseerd op ambitieuze en verantwoorde strategieën, vertaald in een reeks van 17 grootschalige interventies gebaseerd op een analyse van het stedelijk weefsel, de cultuur, de toekomstige programmatische behoeften en beschikbare ruimte van de stad. Samen vormen ze een integraal pakket van maatregelen voor transport, natuur, onderwijs, cultuur, sociale cohesie en hernieuwbare energie. Deze projecten bij elkaar opgeteld kunnen toekomstige roekeloze uitbreiding van de stad voorkomen en Parijs radicaal veranderen in een van de dichtste, meest compacte en daarom duurzame steden van hoge kwaliteit ter wereld: "Paris Plus petit".

Architect en Urban Planner MVRDV Urban Planning/Onderzoek AAF Onderzoek Laboratoire architecture, culture et société (ACS) Opdrachtgever Ministère Culture Communication Programma Internationaal overleg over de toekomst Greater Paris Jaar 2008 - ongoing Status Ongoing Visualisatie/animatie Wieland & Gouwens Grafisch ontwerp Graphic Language Copyright MVRDV