In aanbouw

Binnen-buitenspelen in Plaswijckpark Paviljoen

Ontwerp paviljoen en strategisch advies parkbeleving voor Plaswijckpark, Rotterdam (NL)

Projectgegevens

Plaswijckpark is het familiepark dat iedere Rotterdammer kent. Kinderen kunnen hier klimmen, klauteren, springen, hollen, rollen en ravotten. Met het Plaswijckpaviljoen in de nieuwe Natuurwijck aan de Bergse Achterplas krijgt het park er een fantasieprikkelend speelparadijs bij, op de grens tussen binnen en buiten. Door strategische interventies in de structuur en het landschap wordt de beleving van het park als geheel versterkt.

Challenges: een nieuw paviljoen voor Plaswijckpark

Plaswijckpark, in het noorden van Rotterdam, bestond in 2023 honderd jaar. Het is in die tijd uitgegroeid van een wandeltuin met speeltuin voor de buurt naar een recreatiepark voor de stad en regio met meer dan 400.000 bezoekers per jaar. In 1999 is de entree en routing van park omgedraaid, wat de groei mogelijk heeft gemaakt maar waarmee het park zijn verbinding met plas grotendeels verloren is. En waar de focus in eerste instantie vooral op buitenspelen lag, is er de laatste tijd meer en meer aandacht voor het binnenprogramma. Met de komst van het Huis in de Heuvel in 2013 is er een begin gemaakt met een programma voor de minder mooie dagen, met als doel een betere balans te vinden in het bezoekersaantal gedurende het jaar. Het afbranden van het Theater in 2021 was de aanleiding voor het idee van een nieuw paviljoen, dat een volwaardig aanbod van binnen- én buitenspelen in het park versterkt.

Approaches: het Paviljoen als adres aan de plas

Met het paviljoen wordt een inspirerende omgeving geboden om te spelen, te leren en uit te proberen. Een bedrijvig ‘atelier’ dat uitnodigt, met ruimtes en een inrichting die erom vragen gebruikt te worden. Er wordt ingezet op een maximaal flexibel gebouw, dat zich – afhankelijk van het seizoen – leent voor uiteenlopende activiteiten en divers gebruik. Het paviljoen als een collectie van verschillende ruimtes en sferen: grotere open ruimtes voor publiek en gemeenschappelijk gebruik, kleinere afsluitbare ruimtes voor groepen, workshop- en knutselruimtes. De buitenruimte is vanzelfsprekend onderdeel van het ontwerp en daarmee effectief verlengde gebruiksruimte. In het park is tijdens het ontwerptraject een ruimte voor kinderen ingericht waar ze konden stemmen op hun favoriete speelinrichting. Ook het pannenkoekenrestaurant en de seizoensschaatsbaan krijgen een plek bij het nieuwe paviljoen. Zo is er plek voor van alles: ravotten, maken, eten, concentreren, experimenteren – net waar je zin in hebt.

230830 Bouwbord 01
230830 Bouwbord 02
230830 Bouwbord 03
230830 Bouwbord 04

Met de realisatie van het paviljoen zoekt Plaswijckpark de relatie met de Bergse Achterplas weer op. Een zorgvuldige inpassing is hierbij essentieel. Het groene, rustige karakter van de plek wordt versterkt door toevoegen van nieuwe bomen en het creëren van een natuurlijke oever, waarmee Natuurwijck ontstaat als vierde zone in het park. Door het volume op te breken ontstaat er een paviljoen dat in schaal en karakter aansluit bij de overige bebouwing in het park en aan de plas. Door het gebruik van ingetogen en tijdloze materialen die zich voegen in de reeds aanwezige groene oever nestelt het gebouw zich in het landschap. Richting het park is er ruimte voor reuring, door de toevoeging van het Paviljoen krijgt het park een volwaardig anker aan de plaszijde van het park. Door een bijstelling van het bestaande pad ontstaat er een logische route van de Speelwijck naar de Dierenwijck, wat zich voor het paviljoen verbreedt tot een voorplein met daar aangelegen een terras.

Solutions: paviljoen als gebruiksmachine dat zich nestelt in het park

Het gebouw is ontworpen als ‘gebruiksmachine’ om het beoogde gebruik optimaal te faciliteren en aan te jagen. Een structuur als tent of pergola, waarin binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien. Luchtig van opzet en opgedeeld in een collectie van ruimtes, met een dak wat daar overheen ‘vouwt’ in de traditie van de eerdere paviljoens in het park.

De verschillende volumes zijn gematerialiseerd met tijdloze, eco-sensitieve materialen, toegepast met een twist. Zoals een houten gevel met open voegen die wordt doorgezet van buiten naar binnen en een zinken dak met de bruine tint van een herfstig bladerdek. De grootste volumes voor de speelzaal en restaurant zijn maximaal transparant om doorzicht naar de plas te geven Het gebouw heeft royale ramen, veel deuren en overkappingen voor een sterke relatie tussen binnen en buiten en alzijdige oriëntatie. Dakterrassen op de eerste verdieping verbinden de ateliers met buiten, en bieden zicht over het park en een verborgen speelplek. Er is een aantal specifieke elementen toegevoegd om het gebruik te versterken, zoals een XL-overloop, open atelier, een verborgen tribune-trap en glijbaan, strategisch geplaatste dakvensters en ramen voor het framen van specifieke zichten en zon-inval, een snoezel-nis, boekenmuur, chill-net en overal plekken om te zitten. Hierdoor wordt het gebruik verder ‘geactiveerd’, de beleving van het weer versterkt en het interieur slim georganiseerd.

Met de realisatie van het nieuwe paviljoen komt ook de tent voor de tijdelijke schaatsbaan te vervallen. Een tweede, volledig open, bouwwerk als ‘klein broertje’ naast het paviljoen creëert een nieuw overdekt speelplein en geeft plek aan een speelbestemming voor het hele jaar. In de winter een schaatsbaan, waarbij de horeca in het paviljoen in de koek en zopie voorziet. In de zomer een koele plek om te spelen, alsof je onder een grote parasol staat. En tijdens de buien in het voor- en naseizoen is het er juist droog en behaaglijk, als onder een grote paraplu. Met een terras, lampjes en een vuurplaats tussenin.

Rol Architect en strategisch stedenbouwkundig adviseur Opdrachtgever Stichting Beheer Plaswijckpark Programma Multifunctionele binnenspeeltuin, horeca, atelier en overdekte outdoor speelvloer Omvang 1.600m² Jaar 2021 - heden Status Uitvoering gestart, verwachte oplevering najaar 2024 In samenwerking met Pieters Bouwtechniek - constructeur Nelissen - bouwfysica en installaties iQ Bouwkostenadvies - bouwkostenadvies LOLA Landscape Architects - landschapsontwerp Conceptional - adviseur horeca Jora Vision - adviseur speelinrichting Mattone Bouwmeesters - aannemer CBB - directievoering Ontwerpteam Studio for New Realities Jeroen Zuidgeest, Riemer Postma, Léon Silderhuis, Marie Saladin, Boris Tikvarski, Brygida Zawadzka, Raymond van der Broek Pitch en eerste ontwerp Jeroen Zuidgeest, Riemer Postma, Rozemarijn Stam, Boris Tikvarski, Riccardo Simonetto, Paloma García