Urban Playground

Eindhoven, Nederland

Projectgegevens

Eindhoven Urban Playground is een strategie voor stedelijke ontwikkeling en programmering voor het stationsplein van Eindhoven. Het biedt een duidelijke basis als Playground, met de 'Eindhoven Collectie' als een set unieke, lichte structuren voor de activering van het Stationsplein.

Momenteel wordt het plein voor het centraal station van Eindhoven gedomineerd door obstakels. De toegangsweg van het station naar het stadscentrum is onduidelijk, routes worden belemmerd door fietsen, lantaarnpalen, bomen, kiosken, het VVV-kantoor, parkeren, taxi's, een parkje, een rotonde, ... De weg en tunnel rondom creëren een barrière waardoor het plein afgesneden wordt van zijn omgeving. Er mist helderheid en het stationsplein kent niet de grandeur die een centraal station en deze plek in de stad verdient.

Het voorstel is om het Stationsplein om te vormen tot een goed functionerend stedelijk plein en om te beantwoorden aan de potentie van deze locatie, door dit te ontwikkelen als de plek waar Eindhoven zijn identiteit laat zien met de 'Eindhoven Collectie'.

Er wordt een aantal 'no regret'-maatregelen genomen: tussen de stationshal en de ankerpunten van de stad worden duidelijke zichtlijnen en looproutes gecreëerd. De openbare ruimte krijgt meer duidelijkheid en wordt opnieuw ingericht om deze grandeur te geven. Het creëren van een open, ruimtelijke plek met een reeks sterke en heldere gebouwen. De verbinding met het stadscentrum wordt versterkt door het minimaliseren van de barrière vanwege de weg en de tunnel, door alle obstakels te verwijderen en door het gebied te herorganiseren als gedeelde ruimte, waardoor er een grotere continue openbare zone ontstaat.

Ten tweede wordt er een reeks objecten ontworpen, die de identiteit, innovatiekracht en energie van de stad laten zien: Eindhoven als stad van licht, techniek, design, innovatie, duurzaamheid, voedsel, ... Een fysieke 'etalage' waar de innovators en makers van Eindhoven, zoals Philips, Design Academy, Designhuis en vele anderen, zichzelf presenteren en samenwerken. Een uitnodiging om deel te nemen en gezamenlijk de Eindhoven Collectie te ontwikkelen.

Een verzameling speelse, interactieve Urban Activators die bijdragen aan de levendigheid van het gebied en de stad. Door het realiseren van deze objecten als elementen voor meervoudig gebruik, deels met een tijdelijk karakter, wordt een interactief en flexibel plein gecreëerd dat gecureerd kan worden om zichzelf te blijven vernieuwen: alleen hetgeen dat zich ontwikkelt blijft levendig en eigentijds. Hierdoor verandert het plein in een 'Urban Playground', waar de stad zichzelf presenteert.

De collectie voegt specifieke objecten toe die reageren op de agenda, wensen en gedragingen van de stad. Dit gebeurt door de hedendaagse interpretatie van klassieke elementen van een plein. Door elk programmatisch element te ontwikkelen als een uniek, herkenbaar en karakteristiek object, wordt stapsgewijs een unieke Eindhoven Collectie gemaakt. Het verandert het plein in een plek die symboliseert waar Eindhoven voor staat. Dit is Eindhoven!

Rol Ontwerp Samenwerking IWT Opdrachtgever NS Vastgoed / EHV365 Programma Gemengd programma Omvang 1,5 hectare met 5.000 m² aan programma Jaar 2018 Status Afgerond