Urban Interactive District: hoe maak je een buurt van een nationaal entertainmenthart?

Masterplan voor het plot tegenover Johan Cruijff ArenA in Amsterdam-Zuidoost, Nederland (@MVRDV)

Projectgegevens

In het MVRDV-masterplan voor het Urban Interactive District naast de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam worden wonen, werken, winkelen en recreatie gecombineerd in een nieuw dynamisch stedelijk gebied bij Arenapoort. Het Urban Interactive District voegt een reeks intieme openbare ruimtes en een levendig hart toe aan de omgeving, voor zowel bezoekers als bewoners, ongeacht het tijdstip van de dag.

Jeroen Zuidgeest was verantwoordelijk voor ontwerp en projectmanagement bij MVRDV.

Door een plein te introduceren wordt het nieuwe plan verbonden met de bestaande openbare ruimte, en wordt het project ingebed in zijn omgeving. Door de focus op toegankelijkheid, verbondenheid en zorgvuldige omgang met schaal leest het plan als onderdeel van de bestaande wijk.

Het gebied tegenover de Johan Cruijff ArenA, op slechts 15 minuten met de trein van het historische centrum van Amsterdam, zal transformeren in een dynamisch gebied waar wonen, werken, winkelen en recreatie worden gecombineerd in een verdicht stedelijk district, met een slimme mix van verschillende functies. Er wordt een cluster gecreëerd bestaande uit een reeks bouwstenen voor intieme openbare ruimte en straten, dat bijdraagt aan een levendige uitstraling van Zuid-oost. Urban Interactive District zal Arenapoort nieuw leven inblazen en tegelijkertijd zijn unieke karakter versterken. Het plan bestaat uit vier gebouwen op sokkels die ruimte bieden aan een theater, restaurants, commerciële ruimte en bovenop volumes met ruimte voor een hotel, ongeveer 540 huurwoningen en 410 studentenwoningen, en naar schatting 30.000 m2 aan kantoren en ondergrondse parkeerfaciliteiten.

Masterplanner MVRDV Opdrachtgever OMC consortium (AM, Ballast Nedam, ING Real-estate) Partners DELVA Landscape Architecture & Urbanism Programma Gemengd programma Omvang 2,5 hectare met 120.000 m² aan programma Jaar 2017 Status Masterplan goedgekeurd; architectonisch ontwerp in ontwikkeling (supervisie masterplan). De bouw zal naar verwachting in 2020 beginnen. Copyright MVRDV