Valley geeft de Zuidas een menselijk, natuurlijk gezicht

Woon-werkgebouw, Zuidas Amsterdam, Nederland (@MVRDV)

Projectgegevens

Valley is een karakteristiek woon-werkgebouw aan de Zuidas in Amsterdam, waarin naast woningen en kantoren ook cultuur, retail en andere publieksfuncties een plek krijgen. Het multifunctionele blok biedt een fijne, menselijke verblijfsplek in een gebied dat zich lange tijd vooral richtte op het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Hoewel de Zuidas inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijk internationaal zakencentrum, staat het gebied (nog) niet bekend om haar kwaliteit van wonen en verblijven. Met Valley als nieuwe aanjager van de community wordt een belangrijke stap gezet in de transformatie van de Zuidas van corporate quarter naar levendige stadswijk.

Jeroen Zuidgeest was verantwoordelijk voor het ontwerp- en projectmanagement van de Valley bij MVRDV tijdens de beginfasen van het project.

Valley kenmerkt zich door de publiek toegankelijke terrasvormige ‘vallei’ op de 4e en 5e verdieping van het gebouw, bereikbaar vanaf straatniveau via een voetgangersroute langs diverse publieke voorzieningen, terrassen en daktuinen. Deze groene vallei – ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf – wordt ingebed door drie torens die tot maximaal 100 meter reiken. Het programma bestaat uit diverse winkel- en culturele voorzieningen (waaronder een expositieruimte), een publiek toegankelijke skybar, 196 appartementen, 7 verdiepingen met kantoren en een ondergrondse parkeergarage met drie verdiepingen met 375 parkeerplaatsen. Daarnaast functioneert de openbaar toegankelijke binnenruimte Grotto, volledig bekleed met natuursteen, als woonkamer en foyer voor de gehele community.

Het gebouw zet in op maximale interactie tussen binnen en buiten: de woningen hebben grote openslaande ramen en schuifdeuren naar de kenmerkende groene buitenruimtes. De woningtypen zijn zeer divers als resultaat van de grillige, natuurstenen gevel – met behulp van een parametrische tool die is ontwikkeld in samenwerking met Arup Amsterdam – waardoor een variatie van het bouwvolume van Valley ontstaat. Hierdoor is er een overvloed aan buitenruimtes en gemeenschappelijke groene zones die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van gebruikers van het gebouw en ​​tegelijkertijd aan de groene ambities.


Context
Vanuit de ambitie om de Zuidas van relatief monofunctionele kantoorgebied naar een leefbare stedelijke wijk te doorontwikkelen, biedt de Gemeente Amsterdam de komende jaren meer ruimte aan wonen en openbare voorzieningen. In dit kader heeft de gemeente MVRDV en EDGE Technologies geselecteerd voor de ontwikkeling van dit perceel aan de Beethovenstraat, grenzend aan het hoofdkantoor van ABN AMRO naast het AFC Sportpark. Als hypergemengd blok om te wonen, werken en recreëren sluit Valley in haar ambitie naadloos aan op die van de gemeente.

In fysieke zin sluit het blok aan op de structuur van de omgeving, met helder gedefinieerde rooilijnen en een opening naar boven om ruimte te geven voor lucht, groen en zon. De locatie ligt op de grens van commerciële en residentiële functies, tussen een hoge kantoordichtheid en open sportvelden – een contrast dat in het ontwerp juist wordt benadrukt: grootschalig versus maximaal menselijk. De buitengevel van het gebouw sluit visueel aan op de omgeving door een reflecterende glazen gevel terwijl de binnengevel juist bestaat uit groene terrassen. Zo geeft Valley een doorkijk naar zowel het corporate verleden als de volwaardig stedelijke toekomst van de Zuidas.

Alle beelden © Ossip van Duivenbode

Architect MVRDV Samenwerking EDGE Technologies Opdrachtgever OVG Real Estate (NL) Programma Gemengd programma: cultuur, kantoren, woningen, bar-restaurant Omvang 75.000 m² Jaar 2015 Status In aanbouw Belegger RJB Group of Companies Aannemer G&S Bouw B.V. en Boele & Van Eesteren B.V. Landschapsontwerp Piet Oudolf & DeltaVorm Groep Ingenieur Inbo Bouwkundig ingenieur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Kostencalculator BBN adviseurs Installaties Deerns Bouwfysica DGMR Parametrisch gevelontwerp ARUP Real Estate Consultant CBRE & Heeren Makelaars Beelden Ossip van Duivenbode