The Personal Apartment Block

Willemstoren, Rotterdam (NL)

Projectgegevens

Het ontwerp voor de Willemstoren, in samenwerking met IWT, zet in op de ontwikkeling van een tijdloos binnenstedelijk blok, gericht op bewoners met een stedelijke leefstijl. Door maximale relatie te leggen met de kwaliteiten van de omgeving, ontstaan drie woonblokken, met elk een unieke oriëntatie: op het Willemsplein, de Houtlaan en het Park. De lobby op de begane grond als stedelijke woon-/werkkamer en een royale, groene daktuin verbonden door een ‘verticale straat’, vormen de collectieve ruimte als extra kwaliteit naast de individuele woningen. Door de maximaal pragmatische uitgangspunten en robuuste, tijdloze materialisering is het een zorgvuldig ingepast, solide en ‘sophisticated’ blok op deze weerbarstige plek in de stad.

Willemstoren is een persoonlijk woonblok, waarin woonkwaliteit is toegevoegd op verschillende schaalniveaus. Willemstoren wordt ontwikkeld als service block, met de lobby als collectieve werk/huiskamer en gedeelde groene daktuin, verbonden met een trap als ‘verticale straat’. Deze collectieve ruimte vormt de ontmoetingsplek van de community, als gedeelde, extra ruimte naast de individuele appartementen voor werken, lezen en ontmoeten. Deze kunnen afgehuurd worden voor het organiseren van events ‘aan huis’ – een overleg, feest, diner, expositie, enzovoort – gericht op de leefstijl van de doelgroep. De lobby is de collectieve huiskamer met hotelachtige kwaliteit, met mogelijk een leestafel, pakket-boxen, etcetera. Het collectieve dakterras heeft zicht op het Park en de ondergaande zon, een unieke kwaliteit van dit stedelijk blok. Deze collectieve ruimte wordt mogelijke ondersteund door een ‘Collective Assistant’, een persoon, en mogelijk een gebouw-applicatie.

De gevel op straatniveau is maximaal open, om het gebouw een alzijdige uitstraling te geven. Met een huiselijke inrichting en verlichting vormt het de ‘etalage’ van de Willemstoren-community, waar verblijfsruimte en functionele ruimte met elkaar mengen. De iets opgetilde vloer vergroot de privacy en het uitzicht over het Willemsplein. De parkeergarage voor fietsen en auto’s, direct aansluitend aan de lobby, is vormgegeven als heldere open ruimte, waarmee het een integraal onderdeel van de lobby wordt. De galerijen worden verbonden door een diagonale trap, waardoor een ‘verticale straat’ ontstaat, die uitnodigt de trap naar je woning te nemen of gebruik te maken van deze collectieve kwaliteiten.

Het gebouw heeft een optimale pragmatische structuur, waarmee maximaal ruimte voor de lobby wordt vrijgespeeld, uitzicht en privacy is vergroot, en scheidingswanden tussen de balkons zijn geïntegreerd. Het creëert een helder volume met een tijdloze uitstraling. Elke woning heeft een zo open mogelijke structuur, gericht op een grote pui die aansluit op het balkon, om het unieke uitzicht maximaal te benutten. Elk van de drie woonblokken is georiënteerd op één van de kwaliteiten van de omgeving: op het Willemsplein, de Houtlaan en het Park. Door de flexibiliteit in het constructiesysteem optimaal te benutten wordt het uitzicht en privacy van elke individuele woning gemaximaliseerd. Balkons zijn royaal, georiënteerd op het uitzicht en bezonning, en beschut voor wind. Plattegronden zijn helder en flexibel, wat de indeelbaarheid en efficiëntie vergroot.

De woonblokken hebben een hoogkwalitatief betonnen materialisering, waaraan specifieke objecten voor een ‘personal touch’ zijn toegevoegd. Door het bovenste volume te overkragen ontstaat een monumentale verbinding naar de daktuin. Door de balkonhekjes om te vouwen is privacy en windbeschutting vergroot en een tafeltje voor je ochtendkoffie of evening-drink gecreëerd. Het geïntegreerde leeslampje verlengt de leestijd ’s avonds. Gedraaide keukenblokjes genereren kookeilanden, waardoor je met je gasten in gesprek kan blijven tijdens het koken. En openingen in de zijgevels geven zicht op de omgeving als unieke ansichtkaarten van de stad.

Rol Architect Samenwerking IWT Opdrachtgever LSI (Inspire Real Estate gedelegeerd ontwikkelaar) en Van Wijnen Programma Binnenstedelijke appartementen Omvang 76 woningen Jaar 2014-2019 Status bouw mei 2017 – oplevering mei 2019 Afnemer Vesteda (voorheen Delta Lloyd) Aannemer van Wijnen Bouwtechnische uitwerking LMV adviesbureau Constructie Zonneveld ingenieurs Installaties Bloem Installatieadvies Engineering brandveiligheid Peutz Bouwbegeleiding Prohuis Fotografie Ossip van Duivenbode