DNB Bank Headquarters

Oslo, Noorwegen (@MVRDV)

Projectgegevens

Als onderdeel van de Bjørvika Barcode-buurt aan de waterfront van Oslo werd MVRDV gevraagd om het hoofdkantoor van de Noorse DNB-bank te ontwerpen. Het gebouw brengt alle werknemers – voorheen waren gehuisvest in 30 verschillende kantoren – samen met een natuurlijk verlichte ruimte hoog in het hart van het gebouw, de trading floor en een open route door het gebouw, die gemeenschappelijke ruimtes en faciliteiten met elkaar verbindt. Het nieuwe HQ biedt maximale gebruikerskwaliteit en straalt de transparantie van een moderne bank uit.

Jeroen Zuidgeest was verantwoordelijk voor het ontwerp en projectmanagement van het DNB House bij MVRDV.

Dnb

De ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoorcluster is een strategische operatie waarbij de kantoren van DNB geconcentreerd worden op één locatie, voorheen verspreid over Oslo, met als doel synergie en een duidelijke identiteit. Het doel was om het sociale en democratische karakter van de organisatie te vertalen in een gebouw met uitstekende arbeidsomstandigheden en ruimtelijke kwaliteiten die efficiëntie, identiteit en samenwerking stimuleren.

De structuur is als een stalen frame gewikkeld in bakstenen schil. , die alle buitenterrassen, wanden en plafonds bedekt, die Noorse milieunormen hanteert en een menselijke schaal aan het gebouw geeft. Het gebouw is als een rots binnen de grenzen van de Barcode.

Het ontwerp voor DNB House is gebaseerd op een ideale werkgroep van de bank, een pixel van 6x6 meter, die door zijn veelzijdigheid en flexibiliteit in organisatie toekomstige aanpassingen mogelijk maakt. Naast meer dan 2.000 flexibele werkruimtes heeft het gebouw een panoramische kantine met 140 zitplekken op de bovenste verdieping, de executive lounge met uitzicht op de fjord, een boardroom, de trading room van DNB met 250 werkplekken in het hart van het volume, en de hoofdingang met de receptie en toegang tot de hal die aansluit op de twee aangrenzende volumes. De collectieve ruimtes zijn verbonden door een verspringende, doorlopende interne route van collectieve terrassen, die allemaal worden uitgevoerd als glazen pixels, waardoor informele vergaderingen en communicatie tussen werknemers worden gestimuleerd.

DIAGRAM

De route slingert vanaf de receptie omhoog door het gebouw en verbindt alle kantoorniveaus met de gemeenschappelijke ruimtes. Met een reeks houten trappen en bruggen kunnen medewerkers makkelijk een andere verdieping bereiken of zelfs naar de kantine op de 17de verdieping lopen aan de ene kant van het gebouw en aan de andere kant weer naar beneden. De route geeft toegang tot de verschillende buitenterrassen en daktuinen. Al deze collectieve ruimtes zijn ontworpen als glaspixels die uitzicht op de omgeving en vice versa. De route is natuurlijk geventileerd en heeft een high-performance glas geschikt voor de Noorse winter.

Op straatniveau wordt het bouwvolume geopend om ruimte te bieden aan beschutte entrees en wordt het doorkruist door een openbare passage die een openbare route tussen het centraal station van Oslo en de fjord creëert. Het gepixelde ontwerp maakt het mogelijk om specifiek op de omgeving te reageren, en is tegelijkertijd zeer efficiënt en flexibel. Als gevolg hiervan is elke verdieping van het gebouw zowel uniek als generiek.

Fotografie: Jiri Havran, Jeroen Musch

Interieur fotos 01 01
Architect MVRDV Samenwerking DARK Arkitekter Opdrachtgever Oslo S Utvikling (OSU) Programma Kantoor Omvang 36.500 m² Jaar 2012 Status Gerealiseerd Aannemer en projectmanagement Vedal Project Constructeur SO-fase Arup Engineering klimaat- en installatietechniek Erichsen and Horgen AS Engineering brandveiligheid NEAS Brannconsult AS Engineering glazen gevel Schüco International KG Engineering glazenwasinstallatie Koltek Engineering baksteengevel Röben Tonbaustoffe GmbH Copyright MVRDV