Groene Graaf Floris

Rotterdam, Nederland

De Graaf Florisstraat wil natuurlijker, klimaatsensitiever en socialer worden. Iets vriendelijker, minder hard en formeel. Om mee te helpen aan de noodzakelijke klimaatbestendigheid en vernatuurlijking van de stad. En aan het vergroten van de woon- en ruimtelijke kwaliteit van deze unieke straat. Tegels eruit, planten erin, en gebruik water als ‘upgrade’ en aanleiding om fijne plekken te maken.

Graaf floris
Beeld: Ziegler Branderhorst

De vergroeningsoperatie begint met een pilot op de kruising in het midden van de straat. Er wordt één regenpijp afgekoppeld van het riool, en water wordt opgevangen in een ton, stroomt zichtbaar over de tegels en wordt opgenomen in een grote, groene tuin. Een frisse pluk groen, als een spons, groot genoeg om een hoosbui aan te kunnen. En een fijne plek om te zitten, ontmoeten en spelen.

Het is een prototype wat doorgezet kan worden in de rest van de straat en de wijk – altijd groen, soms om te spelen, soms met een bankje. Het is een aanzet voor verdere vergroening: een vervolg op de XL-geveltuinen. Als inspiratie voor je achtertuin, en later als uitnodigende entree op de koppen van de straat.

Graaf floris map
Beeld: Ziegler Branderhorst
Rol Ontwerp Samenwerking Frans Ziegler, Audrey Coert, Nienke Bouwhuis, Peter Reitsma Opdrachtgever Eigen initiatief Jaar 2018 - ongoing Status Oplevering in mei 2019