Hyde Park

Hoofddorp, Nederland (@MVRDV)

Projectgegevens

Het verouderde kantorencomplex Beukenhorst-West in Hoofddorp wordt door MVRDV getransformeerd tot een aantrekkelijk stadsdeel genaamd 'Hyde Park'. Gelegen direct naast station Hoofddorp, is het met de trein slechts vier minuten naar Schiphol en twaalf minuten naar de Amsterdamse Zuidas.

Jeroen Zuidgeest was verantwoordelijk voor ontwerp en projectmanagement bij MVRDV, en blijft betrokken als Q-teamlid om de verdere ontwikkeling en realisatie te begeleiden.

Hyde park

Deze toekomstige wijk heeft alles in zich om een van de populairste woonwijken van de regio Amsterdam te worden, door zijn centrale ligging en de stedenbouwkundige visie voor een levendige stedelijke wijk die voorziet in circa 3.500 appartementen en bijbehorende voorzieningen. Een belangrijke stedelijke ontwikkeling voor het gebied Beukenhorst-West, gelegen tussen het treinstation en Hoofddorp-centrum, dat tot voor kort een troosteloos kantorenpark was dat kampte met veel leegstand.

Het masterplan draagt bij aan de ‘upgrade’ van Hoofddorp tot een toekomstbestendige en levendige stad waarin werken, wonen en recreëren optimaal samengaan. De ontwikkeling van Hyde Park houdt de Haarlemmermeer groen, verdicht het centrum en voorkomt dat er uitbreidingswijken moeten worden gebouwd.

Het ontwerp focust op het realiseren van een wijk met een stedelijke levendigheid en programmering. Met aangename straten; met een menselijke maat, gericht op voetgangers en fietsers. Een gebied maximaal verbonden met de omliggende kwaliteiten en stedelijk weefsel, en met een herkenbare identiteit. Met goed gedefinieerde gevels en levendige plinten. Met hoge woonkwaliteiten, optimale zon- en daglichtomstandigheden en royaal uitzicht op het park. Met gemeenschapsgevoel, kwalitatieve appartementen en buitenruimtes.

Hyde Park zal maximaal worden verbonden met de omgeving waarbij het oorspronkelijke polderlandschap met zijn rechte sloten wordt hersteld. Hierdoor ontstaat een logische wandel- en fietsroute tussen het winkelcentrum, park en het station. Elke laan krijgt een eigen karakter. De hoofdstraat is ontworpen als boulevard en krijgt niet alleen bomen aan weerszijden, maar ook brede stoepen met winkels en horeca. Fietsen, lopen en verblijven staan centraal in het gelijkvloerse gebied, de auto is er te gast.

Door het aanbrengen van kwalitatief hoogstaande stadsblokken met geluidsluwe binnentuinen, ontstaat een zonnige en groene stadswijk.

Kenmerkend zijn de schuine daken waardoor iedereen elke dag van het jaar kan genieten van de zon. Door de ‘happen’ uit de gebouwen hebben bewoners vanaf hun dakterras bovendien allemaal zicht op het park. De diversiteit wordt verder bereikt door de opdeling van de bouwblokken in diverse ‘Hoofddorpse huizen’.

Voor de uitwerking van de blokken zijn verschillende architectenbureaus aangetrokken, waaronder Barcode, Team V, MVSA, Manuelle Gautrand en Studioninedots. MVRDV en Jeroen Zuidgeest voeren, in samenspraak met de gemeente, de supervisie over de architectuur en openbare ruimte.

Masterplanner MVRDV Opdrachtgever Snippe Projecten B.V. en IC Netherlands B.V. Programma Woningen, commercieel programma, kantoren, parkeren Omvang circa 3.500 woningen Jaar 2017 - ongoing Status Masterplan goedgekeurd; architectonische ontwerp in ontwikkeling (supervisie masterplan). De bouw zal naar verwachting in 2022 beginnen. Copyright MVRDV