Valley
Amsterdam, Nederland (@MVRDV)
ProjectgegevensValley is een multifunctioneel gebouw op de Zuidas Amsterdam met een gemengd programma bestaande uit kantoren, woningen en voorzieningen, met een totale vloeroppervlakte van 75.000 m2.
De Zuidas heeft zich in de afgelopen twee decennia ontwikkeld tot een belangrijk internationaal zakencentrum, waardoor er minder aandacht uitging naar het creëren van een prettig woon- en verblijfsklimaat. Valley beantwoordt hieraan met de ontwikkeling van een hyper-gemengd blok om te wonen, werken en recreëren. Het blok sluit aan op de structuur van de omgeving, met helder gedefinieerde rooilijnen en het opent zich naar boven om ruimte te geven voor lucht, groen en zon. Een unieke verblijfsplek als aanjager voor de community.
Jeroen Zuidgeest was verantwoordelijk voor het ontwerp- en projectmanagement van de Valley bij MVRDV tijdens de beginfasen van het project.


Het is de ambitie van de gemeente Amsterdam om de Zuidas door te ontwikkelen van een redelijk monofunctioneel kantoorgebied naar een leefbare stedelijke wijk, door de komende jaren ruimte te bieden voor wonen en meer openbare voorzieningen in dit gebied. De gemeente Amsterdam heeft MVRDV en EDGE Technologies geselecteerd voor de ontwikkeling van dit perceel aan de Beethovenstraat, grenzend aan het hoofdkantoor van ABN AMRO naast het AFC Sportpark.
Het multifunctionele gebouw kenmerkt zich door de publiek toegankelijke terrasvormige 'vallei’ op de 4e en 5e verdieping van het gebouw, bereikbaar vanaf straatniveau via een voetgangersroute langs functies, terrassen en daktuinen. Deze groene vallei – ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf – wordt ingebed door drie torens die tot maximaal 100 meter reiken. Het programma van deze torens bestaat uit diverse winkel- en culturele voorzieningen, een publiek toegankelijke Sky-bar, 196 appartementen, 7 verdiepingen met kantoren en een ondergrondse parkeergarage met drie verdiepingen met 375 parkeerplaatsen.
Het ontwerp vat het contrast van de corporate tegenover de residentiële omgeving; grootschalig versus maximaal menselijk. De buitengevel van het gebouw sluit visueel aan bij de omgeving door een reflecterende glazen gevel terwijl de binnengevel juist bestaat uit groene terrassen. De openbaar toegankelijke binnenruimte is volledig bekleed met natuursteen en functioneert als foyer voor de gehele community.
Het gebouw zet in op maximale interactie tussen binnen en buiten; de woningen hebben grote openslaande ramen en schuifdeuren naar de kenmerkende groene buitenruimtes. De woningtypen zijn zeer divers als resultaat van de grillige, natuurstenen gevel – met behulp van een parametrische tool die is ontwikkeld in samenwerking met Arup Amsterdam – waardoor een variatie van het bouwvolume van Valley ontstaat. Hierdoor is er een overvloed aan buitenruimtes en gemeenschappelijke groene zones die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van gebruikers van het gebouw en tegelijkertijd aan de groene ambities.

